Doorgaan naar artikel

Succesvol robotmelken in combinatie met weidegang

Jan Dirk van Mourik heeft een melkveebedrijf met 200 melkkoeien in Winsum (Friesland) die hij runt met hulp van een medewerker en een behulpzame vader, terwijl hij zelf fulltime buiten de deur werkt. Het hele seizoen past hij weidegang toe voor zijn gehele kudde koeien. Hoe maakt hij het tot een succes?

“Er zijn heel veel mensen die denken dat weidegang en robotmelken niet samen gaan omdat men vreest dat de melkproductie en arbeidsefficiëntie achteruit zullen gaan”, stelt Jan Dirk van Mourik. “Dat hoeft echter niet het geval te zijn. “Weidegang en robotmelken gaan goed samen als men kennis opdoet over hoe men het juiste systeem op de situatie van het bedrijf toepast. Lely heeft hierbij uitstekend geholpen; hun FMS (Farm Management Support)-medewerkers bezitten veel kennis en ervaring wat betreft robotmelken in combinatie met weidegang. Beweiding is een vak apart. Het is een extra stuk kennis dat je tot je kunt nemen, en als je dat doet dan behaal je goede resultaten. Door te letten op de hoeveelheid vers gras aanbod en de melkingen en weigeringen lijken we aardig te kunnen sturen.”

Beter resultaat met weidegang

Koeien en beweiding is een maatschappelijk thema geworden in de laatste jaren. De vraag om meer koeien in de wei te zien komt zowel vanuit consumenten, overheid als zuivelfabrikanten. Jan Dirk: “Het lijkt een soort mode trend, en daar moet je iets mee nu het maatschappelijke aandacht heeft. Je moet er niet aan denken dat de burger robot melken negatief ziet omdat het gelinkt wordt aan boeren die hun koeien massaal zouden opstallen, terwijl robot melken juist zoveel voordeel geeft aan mens en dier. Door te beweiden kun je uitstekend laten zien dat robotmelken juist meer vrijheid geeft aan de koe. Met vrij koeverkeer in combinatie met weidegang laat je zien dat de koe zelf kiest waar ze heen gaat: weide of de stal.” Beweiden met de robot maakt gebruik van het natuurlijke gedrag van de koe. “Toen de koeien in het voorjaar naar buiten gingen voerden we wat mindere kwaliteit gras kuil. Door het verse gras is de melk productie wat gestimuleerd (een kleine liter per koe per dag), en ging ook het eiwit gehalte met een tiende omhoog.”

Het juiste beweidingssysteem

De manier waarop men het beweidingsysteem inricht is van belang voor het goed kunnen toepassen van weidegang in combinatie met robotmelken. Per bedrijf zal het systeem verschillen, geeft Jan Dirk aan, afhankelijk van de inrichting van de stal en locatie van de weide. Kennis over verschillende systemen opdoen en die kennis delen is daarmee erg belangrijk. Dit geldt zeker voor een land als Nederland wat veel verschillende weersomstandigheden kent en waarbij een bepaald systeem de ene dag perfect werkt en de andere dag niet. De kunst is om een systeem te creëren dat bij meerdere weersomstandigheden goed werkt. “Wij passen al meer dan 10 jaar weidegang toe op het bedrijf. In de afgelopen jaren hebben we veel systemen uitgeprobeerd, om te zien wat goed bij ons paste.” Jan Dirk zit in een project genaamd ‘Robotmelken Grote Bedrijven en Weidegang’, een soort studieclub waar men ervaringen en kennis uitwisselt. “In de studieclub kom je er achter dat iedereen zijn eigen systeem heeft. Op die manier krijg je dan weer ideeën over welk systeem het best past. Lely heeft voor de deelnemers een speciaal rapport gemaakt om de beweiding resultaten inzichtelijk te maken voor de bedrijven.”

Weidegangsysteem uit Nieuw Zeeland

Jan Dirk heeft zelf ook verschillende systemen in het buitenland gezien en daar kennis van op gedaan. Zelf past hij nu een systeem toe dat hij in Nieuw Zeeland heeft gezien. Jan Dirk: “Wij passen een zogenaamd Nieuw Zeelands ‘strip beweidingssysteem’ toe met rasterpinnen. Ik ben van mening dat dit systeem het mooiste systeem is met de beste arbeidsefficiëntie, wat compenseert voor de verschillende weersomstandigheden. Wij willen beweiding graag ‘planbaar’ maken en niet elke dag wat anders moeten bedenken. We hebben misschien wat werk van het draad zetten, maar hebben weinig koeien die niet uit zichzelf de robot bezoeken.” Jan Dirk legt uit dat de rasterpinnen er voor zorgen dat het draad in het land makkelijk verzet kan worden. Op die manier krijgen de koeien steeds een vers stuk perceel met de goede kwaliteit gras. “Beweiding is meer dan alleen maar buiten lopen. Er wordt ook daadwerkelijk gras buiten opgenomen. Het is de bedoeling dit jaar om met beweiding echt ‘gras in de koe’ te krijgen.  Met dit systeem lijkt dat realiseerbaar en is de melkproductie gegarandeerd.”

Jan Dirk van Mourik heeft een familiebedrijf in Winsum (Friesland) met 200 melkkoeien die worden gemolken door 3 Lely Astronaut A3 melkrobots. De koeien produceren 8.100 kg melk met 4,17% vet en 3,52% eiwit in 305 dagen.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin