Melkvee100Plus

‘Meer melk uit eigen voer!’

partnerinfo Lely 23 mrt 2015
Show article

Dankzij automatisering melken Pieter en Christine ten Have twee miljoen kilo melk op hun gezinsbedrijf. Naast 250 koeien en vier melkrobots kwam er vorig jaar kwam ook een Juno voerschuiver bij. 'Die helpt ons om nog meer melk uit het eigen voer te halen.’

Efficiëntie verhogen luidt het doel in het quotumloze tijdperk. Dat betelent dat de Juno voeraanschuiver van de familie Ten Have uit Scheemda vanaf 1 april meer werkkrijgt. 'Hij gaat straks 12 tot 15 keer per dag het voer aanschuiven', vertelt Pieter die de aankoop van de Juno helemaal 'in lijn der verwachting' noemt. 'We hebben de afgelopen jaren ingezet op automatisering om zo per persoon één miljoen liter melk te kunnen produceren.' Samen met zijn vrouw Christine verzorgt hij 250 koeien en aan het eind van 2015 zijn dat er 290.

Meer melk = lagere kostprijs

Voorheen schoven ze zelf wel vier keer per dag het voer aan. 'Maar het lukte natuurlijk niet altijd om dat op tijd te doen. Dan was de voergoot weleens leeg', weet Pieter die twee keer per dag de koeien voert, waarbij de Juno inmiddels 9 keer per dag het voer automatisch aanschuift.'De koeien nemen meer kilo's drogestof op, ze kunnen constanter vreten', ervaart Pieter die tot aan 1 april nog flink de handrem op de productie heeft gezet. 'Anders gaan we veel te veel over het quotum heen.'

Stijging van melkproductie

De melkproductie van zo'n 30 liter per koe zal ongetwijfeld gaan stijgen -'afhankelijk van de melkprijs'- en daarmee wordt de kostprijs per liter melk ook weer lager. 'Wanneer je per koe 2 liter melk per dag meer produceert, ziet de kostprijs er ineens heel anders uit. Je kunt de kosten over meer liters uitsmeren.' Naast het streven naar meer efficiëntie is ook arbeidsgemak doorslaggevend geweest bij hun keuze voor de Juno. 'Je raakt er snel aan gewend dat ook 's nachts het voer wordt aangeschoven. We willen hem niet meer kwijt.'

Pieter en Christine ten Have uit Scheemda houden samen met hun kinderen Heleen, Jan, Dirk en Ayolt 250 melkkoeien op 175 hectare grond waarvan 29,5 hectare mais. De gemiddelde productie ligt op 9400 kilo melk met 4,50%  vet en 3,54% eiwit. Het tankmelkcelgetal schommelt rond de 190.000 cellen/ml, het kiemgetal is 7 en het aantal melkingen zit op 2,7. De familie Ten Have melkt al 20 jaar eerste klas melk.

Sponsor

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.