Ondanks dat Bert nummer 51 in de stal kreeg -de andere 50 Discovery's waren bij veehouders als praktijktest weggezet- had hij geen last van kinderziekten. 'De monteurs waren zo druk de eerste 50 te plaatsen en de veehouders te helpen met het opstarten, dat ze voor mij geen tijd hadden.' Maar dat was ook niet nodig, vertelt Bert die zich dankzij zijn ervaringen met automatisch melken niet laat afschrikken door moderne techniek. 'Ik ga er al gauw zelf mee aan de slag, zo heb ik de route van de Discovery zelf ingesteld. We hadden geen problemen gehad, het ging als een speer.'
Ook de koeien waren snel gewend. 'We lieten de Discovery eerst alleen naar het einde van de stal rijden en weer terug. De koeien moesten er even aan wennen dat er een robot door de stal heen reed. De Discovery geeft elke 5 seconde een piepje, de koeien herkenden dat geluidje al snel en gaan al opzij als ze het piepje horen zonder er van te schrikken.' De routes werden steeds verder uitgebreid en uiteindelijk keek geen koe er meer van op. Ook vaarzen zijn na een paar dagen helemaal gewend aan de 'rode muis' die door de stal rijdt.
10 jaar probleemloos
Na tien jaar draait de Lely Discovery in de stal van de familie Kappers nog steeds trouw zijn rondjes. 'We hebben het nagekeken op de display: hij heeft al ruim 34.000 ritten gemaakt, goed voor meer dan 55.000 kilometer. Ongelooflijk toch.' In de stal in Nagele werkt de Discovery elke twee uur drie verschillende routes af in twee aan elkaar gekoppelde stallen. 'Niet alleen achter de boxen, maar ook in de tussenpaden en doorsteken', noemt Bert nog een voordeel van de mestrobot ten opzichte van een mestschuif.
Het apparaat heeft de afgelopen jaren natuurlijk wel een aantal keren een update ter verbetering gehad. Zo was de eerste serie wat lichter qua gewicht, dit is later toegevoegd waardoor de banden meer druk krijgen en meer grip hebben Ook de luchtbanden werden na een tijdje vervangen door gelbanden die bedrijfszekerder werken.