Doorgaan naar artikel

Ovalert geeft grip op vruchtbaarheid en gezondheid

Ovalert geeft grip op vruchtbaarheid en gezondheid partner

Ovalert geeft grip op vruchtbaarheid en gezondheid

Continuïteit van de bedrijfsvoering is een speerpunt voor veehouders Wytske en Rienk Sijbrandij. “We werken daarom met Ovalert, zodat we altijd zicht hebben op de gezondheid en de vruchtbaarheid van de veestapel. Dat zien we terug in de resultaten.”

Het ging Wytske Sijbrandij steeds meer tegenstaan dat drukke periodes, bijvoorbeeld op het land, direct hun weerslag hadden op de resultaten. “Het werk gaat natuurlijk door, maar je hebt dan toch iets minder aandacht voor de tochten, of ziet een koe die minder vreet eerder over het hoofd. Je kunt nou eenmaal niet overal tegelijk zijn.”

Vruchtbaarheidsmanagement en gezondheid

Toen de vader van Rienk uit het bedrijf stapte en Rienk in dezelfde periode tijdelijk uit de roulatie was, werden de veehouders zich extra bewust van de kwetsbaarheid van een familiebedrijf. “Bij een collega had ik al eens meegekeken met Ovalert, en het leek me ideaal”, vertelt Wytske. “Ik ben sowieso wel iemand van de getallen, ik vind het belangrijk om te weten hoe we ervoor staan. Toen we ons er verder in verdiepten, bleek dat Ovalert behalve voor vruchtbaarheidsmanagement, ook voor gezondheid oplossingen biedt. Dat vond ik meteen superinteressant, zo krijg je echt zaken in beeld die je anders helemaal niet inzichtelijk hebt.”

In één oogopslag

Wytske komt oorspronkelijk uit het onderwijs en verbaasde zich in haar begintijd op het melkveebedrijf over het aantal verschillende computersystemen. “Ik houd daar helemaal niet van. Het is toch veel makkelijker als je alles bij elkaar hebt en maar met één programma hoeft te werken? Dan kun je tenminste ook verbanden leggen, bijvoorbeeld tussen de melkproductie en de voeropname. Ik vind het dan ook een groot voordeel dat we Ovalert kunnen inzien in VeeManager. Zo hebben we in één oogopslag in beeld hoe het met onze veestapel en met individuele koeien gaat.”

Opstartcoach geeft inzicht

Nadat Ovalert door een CRV-medewerker was geïnstalleerd in de stal en op de computer van de maatschap Sijbrandij en de koeien van de responders waren voorzien, kwam de Ovalert opstartcoach langs. Deze ervaren dierenartsen helpen nieuwe deelnemers aan de Ovalert gezondheidsmodule persoonlijk op weg. “Ik had het programma toen al aardig in de vingers, en het gesprek met de opstartcoach hielp om de koppeling te maken tussen wat je op het scherm ziet en de gezondheid in de praktijk. Wat betekent het bijvoorbeeld als een koe niet goed vreet? Zo kwamen we erachter dat de koeien die minder vreten in de droogstand, vaak ook een mindere start van de lactatie hebben.” De opstartcoach gaf de veehouders veel inzicht in de gezondheidsstatus van de veestapel en de mogelijkheden om daarop te sturen. “Ook op groepsniveau kun je veel zien. Krijgen de eerstekalfskoeien bijvoorbeeld wel de kans om te vreten? Eerder moesten we dit gokken, nu weten we het.”

Geen kostbare tijd verliezen

Als een koe minder actief is ziet Wytske dit in het overzicht op de computer, dat ze elke ochtend en avond raadpleegt. “Eén van de eerste dingen die ik ’s ochtends doe is het nakijken van de tochtattenties en de gezondheidsattenties. Rond de middag, als ik toch de ki-opgave doe in Veemanager, controleer ik alles nog eens en tijdens het laatste rondje ’s avonds ook.” Als een koe helemaal niet vreet, krijgt Wytske daar direct een sms-melding van. “Negen van de tien keer is er dan ook echt wat aan de hand. Voordat je dat aan het gedrag of aan de melkproductie ziet, ben je zo een paar dagen verder. Dan ben je al kostbare tijd verloren. Daarom houd ik de kwetsbare koeien, waar ik me zorgen om maak, ook altijd extra goed in de gaten. Ik heb daar in Ovalert standaard een overzichtje van, zodat ik ze heel makkelijk kan monitoren.”

Gericht sturen op gezondheid

Doordat de veehouders meer inzicht hebben in de gezondheid, en eventuele problemen eerder signaleren, is de gezondheid van de veestapel duidelijk verbeterd. “Het afkalven gaat eigenlijk altijd goed, we hebben nauwelijks kalversterfte en koeien met melkzucht zijn echt een uitzondering. Met name tijdens de droogstand hebben we de koeien veel beter in de peiling en ik denk dat dat heel bepalend is voor de gezondheid. Een programma zorgt natuurlijk niet voor gezondere koeien, maar je kunt wel veel gerichter sturen.” Op het gebied van vruchtbaarheid kozen de veehouders voor het Ovalert ki-pakket, inclusief drachtcontrole en begeleiding door de vruchtbaarheidsadviseur. “Dat levert weer heel veel informatie op, we hebben de vruchtbaarheid goed in beeld. Door de tochtdetectie weten we zeker dat we nooit een tocht missen en dat geeft rust. Het geeft een goed gevoel om te weten dat we de vruchtbaarheid en de gezondheid onder controle hebben, en om dat terug te zien in de resultaten.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin