Doorgaan naar artikel

Sensoren als extra zintuig voor de melkveehouder

Foto: Jan Willem van Vliet partner

Foto: Jan Willem van Vliet

Sensoren hebben in de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt in de melkveehouderij.

Vooral op het gebied van tochtdetectie, maar ook voor de diergezondheid zijn slimme sensoren van grote waarde. “Een sensor is een extra zintuig, dat 24/7 waarneemt in de stal. Dat geeft enorm veel inzicht”, stelt dierenarts Caroline Huetink.

Sensoren hebben zich inmiddels wel bewezen op het gebied van tochtdetectie. Op het gebied van gezondheidsmonitoring gaan de mogelijkheden echter veel verder, dankzij functionaliteiten als het registreren van vreet- en herkauwgedrag. “De eerste tekenen dat een koe zich niet lekker voelt zijn minder activiteit en minder vreten”, legt Caroline Huetink van Dierenkliniek ’t Leijdal en vereniging Kernpraktijken Rundvee uit. “Dat begint vaak subtiel, niet eenvoudig waar te nemen. Een sensor registreert dat wel, waardoor je mogelijke problemen veel eerder in de gaten hebt.”

Goede vertaling data

Huetink is één van de dierenartsen die namens de vereniging Kernpraktijken Rundvee, een landelijk samenwerkingsverband van vooruitstrevende rundveepraktijken, de opstartbegeleiding voor nieuwe deelnemers aan de Ovalert-gezondheidsmodule van CRV verzorgt.

Als groot voordeel van het werken met sensoren noemt Huetink het ontzorgen van de veehouder. “In één oogopslag zie je hoe je aandachtskoeien het doen, en waar extra aandacht nodig is. Daarnaast monitoren de sensoren continu en objectief. Dat draagt bij aan de bewustwording van veehouders op het gebied van gezondheid.” Als voorbeeld noemt Huetink een bedrijf waar de droge koeien eens in de twee dagen werden gevoerd. “Uit de sensordata bleek een uur verschil in de vreettijd tussen dagen dat er wel werd gevoerd en dagen zonder vers voer. Dit gaf de doorslag voor de veehouder om over te gaan op dagelijks voeren en het mooie is: dankzij de sensoren zie je direct het effect.”

Opstartbegeleiding

Als succesfactoren voor gezondheidsmonitoring noemt Huetink een betrouwbare sensor, de eenvoudige en gebruiksvriendelijke software en de inzet van de veehouder. Dat laatste is volgens de dierenarts ook een mogelijke valkuil. De sensor zelf zorgt niet voor een betere gezondheid, de veehouder moet in actie komen. “Een zieke koe blijft een zieke koe. Het verschil is dat je het eerder in de gaten hebt en gericht naar een dier toe kunt gaan, maar de sensor stelt geen diagnose. Dat maakt gezondheidsmonitoring ook veel complexer dan tochtdetectie. Goede opstartbegeleiding is daarom heel belangrijk.”

Eye opener voor veehouders

Tijdens de opstartsessies met nieuwe Ovalert Gezondheid-deelnemers laat Huetink zien wat de veehouder kan met het systeem en hoe hij ermee moet werken. “Ik loop tijdens zo’n sessie regelmatig met de veehouder de stal in, om de vertaling te maken tussen de data en de dieren. Dat is vaak een eye opener voor veehouders. Ik heb al verschillende keren meegemaakt dat ze nog tijdens het gesprek opsprongen om direct een koe apart te zetten. Vaak investeren veehouders in eerste instantie in responders met het oog op tochtdetectie, maar worden ze tijdens de opstartsessie juist heel enthousiast over de mogelijkheden op het gebied van gezondheid.”

Meer weten over Ovalert Gezondheid? Kijk op www.ovalert.nl

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin