Doorgaan naar artikel

Met gemak doorboeren tot pensioen!

Met gemak doorboeren tot pensioen! partner

Met gemak doorboeren tot pensioen!

Het melken verzorgt de Lely Astronaut, het voeren neemt de Lely Vector voor zijn rekening en ook het instrooien van de ligboxen gaat automatisch. Monique en Richard Verschure houden hun koeien sinds maart dit jaar in een compleet geautomatiseerde stal. ‘Hier kunnen we tot op hoge leeftijd gemakkelijk werken.’ Lees hoe ze 21 jaar hard werkten om deze droom te realiseren.

‘We boerde hier zo’n 5 kilometer vanaf de plaats waar zowel Monique als ik geboren zijn.’ Richard Verschure klinkt nog opgetogen wanneer hij praat over de verhuizing van hun gezin, ruim een jaar geleden. Na 21 jaar omzwervingen in Europa zijn ze begin 2015 weer thuis gekomen om hun droom in vervulling te laten gaan: boeren in Nederland. Dat was echter nog een hele onderneming, want in Nederland hadden ze geen mogelijkheid om boer te worden. Dus toog het echtpaar naar Denemarken waar ze een bedrijf opbouwden met zo’n 140 melkkoeien. In 2007 verkochten ze het bedrijf en gingen naar Saksen-Anhalt in Duitsland waar ze nog een slag in bedrijfsomvang maakten om uiteindelijk 350 koeien te melken. Daar deed de Lely Astronaut ook voor het eerst hun intrede. De hoogproductieve koeien werden automatisch gemolken, de koeien aan het einde van de lactatie gingen door de 2 x 10 melkstal.

Doelbewust automatiseren

Dankzij hun avonturen in Denemarken en Duitsland konden ze het afgelopen jaar -net voor het einde van de quotering- weer terugkomen naar Nederland. Ze kochten een vleesveebedrijf ín Wijk en Aalburg met 45 hectare grond en pasten de stal aan voor melkkoeien. ‘En ja,’ zo geeft Richard overtuigd aan ‘zeker weer met robots.’ ‘In Denemarken hadden we hetzelfde aantal koeien en toen ontstond de wens eigenlijk al om meer te automatiseren’, licht Richard toe. ‘Nu hebben we er heel doelbewust voor gekozen.’ De redenen waarom kan hij heel snel opsommen: een robot is nooit ziek, heeft geen vakantie of een slecht humeur en is bovendien eerlijk.’ In Duitsland werkten de Verschure’s met personeel en met die ervaring wisten ze ook dat het lastig is om iedereen op dezelfde manier constant en nauwkeurig te laten werken. ‘Met automatisering is dat geregeld, mensen maken fouten, dat doet een machine niet.’ Wat de controle betreft is Richard van mening dat het dankzij automatisering nog beter verloopt. ‘Er komen enorm veel gegevens beschikbaar, meer dan ik snap’, grapt hij. ‘Maar met die data kun je wel alle processen scherp in de gaten houden.’

Omschakeling in manier van werken

Het bleef wat automatisering betreft echter niet bij de twee melkrobots. Ook het voeren gebeurt automatisch. De Lely Vector maakt zo vier á vijf keer per dag een rondje door de stal om de melkkoeien te voeren. ‘De machine controleert zelf wanneer het voer bijna op is en gaat dan zelf weer nieuw voer maken.’ Maar dan moet je wel zorgen dat er in de voerkeuken een voorraad staat. Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar het betekent wel een omschakeling in de manier van werken. ‘We hebben op zich niet minder werk, maar anders. Door automatiseren hebben we het standaard werk -zoals melken en voeren- uitbesteed aan machines, zodat wij ons meer kunnen concentreren op andere zaken.’

Voeren stimuleert melken

De melkveehouders signaleren dat de melk- en voerrobot een hele positieve uitwerking op elkaar hebben. Vaker voeren stimuleert de koeien om te komen vreten en zo lopen ze ook vaker door de melkrobot. Het rantsoen heeft Richard gaandeweg aangepast naar meer grondstoffen in het basisrantsoen. ‘In de melkrobot voeren we maximaal 4 kilo krachtvoer per koe per dag bij. De grondstoffen maken het rantsoen bovendien goedkoper, omdat het minder duur is dan brok. Zo kunnen we de laag- en hoogproductieve groep ook nog eens beter voeren.’ Richard merkt dat de koeien het heel goed naar hun zin hebben met al die automatisering om hun heen. ‘Wanneer je goed voor de koe bent levert dat altijd rendement’, zo leerden ze al in Denemarken en Duitsland.

Werkplezier, arbeidsgemak

De nieuwe ‘high tech’ stal was voor Richard en Monique afgelopen maart een enorme overgang. Het automatisch melken kenden ze wel, maar het werken met de voerrobot en de automatische instrooier moesten ze nog leren. ‘Bovendien zijn we gestart met een nieuw koppel koeien waarvoor  al die automatisering nieuw was. Qua capaciteit zaten we vanaf dag één ook nog eens helemaal vol’, geeft Richard aan. Over de storingen heeft hij geen klagen, die zijn er bijna nooit.’ ‘Het draait lekker’, zegt hij over de gemiddelde melkproductie van 30 liter per koe per dag bij 2,8 tot 2,9 melkingen per dag. ‘De belangrijkste reden om voor automatisering te kiezen noemt hij arbeidsgemak en werkplezier. ‘We zijn beiden halverwege de 40 jaar en het lijkt erop dat onze kinderen niet verder willen in het bedrijf. Toch willen we nog graag met veel plezier en gemak doorboeren tot 65-jarige leeftijd en wie weet nog wel langer. Dat kan in deze stal.’

Benieuwd hoe deze ‘high tech’ geautomatiseerde stal er uit ziet van binnen? De familie Verschure houdt vrijdag 7 oktober een open dag en u bent van harte welkom!
Tijd: 14:00 tot 21:00
Adres: Klaverpak 1, 4261 TE, Wijk van Aalburg (Noord-Brabant)

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin