Doorgaan naar artikel

‘Mijn vrouw is de ondernemer en ik ben de boer’

Herman Schep en zijn vrouw Cora Heerschop vertrokken in 1995 vanuit Weesp naar Philippeville (B.) om een eigen melkveebedrijf te runnen. Hiermee kwam de droom van Herman in vervulling: boer worden. Cora die afstudeerde in de Agrarische bedrijfskunde, zag ook wel een goede business opportunity voor een melkveebedrijf buiten Nederland. Ze zijn gestart met vijftig melkkoeien en zestig melkgeiten. Twintig jaar later lopen er op hun Waalse bedrijf 320 koeien, 250 stuks jongvee en 2.500 melkgeiten.

Goedlopend familiebedrijf

Bij de start van het melkveebedrijf lag de focus van de familie met name op melkkoeien. De melkquotering zorgde ervoor dat ze in de beginjaren juist meer geiten gingen houden. “Niet ons doel, maar op dat moment een goede oplossing”, aldus Cora. Rond 2009 zijn de quotumregels veranderd en werd het mogelijk om onbeperkt melkquotum bij te leasen. Daarna steeg het aantal melkkoeien van de familie Schep-Heerschop aanzienlijk.

Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een goedlopend familiebedrijf. Met de bouw van een nieuwe melkveestal vijf jaar geleden hebben ze de capaciteit enorm vergroot. Momenteel telt het bedrijf  275 melkkoeien aan de robots en 45 droogstaande koeien en 250 stuks jongvee. Naast de koeien melken ze intussen ook niet minder dan 2.500 geiten. Het bedrijf heeft 120 hectare grond in gebruik.

In de stal staan vier Astronaut A4 melkrobots, goed voor een jaarproductie van momenteel 3 miljoen kilo melk. Cora: “3,2 mln kilo moet haalbaar zijn in de toekomst. Er staan veel koeien op de robot, wat het aantal bezoeken naar beneden haalt tot 2,4-2,5 en wat ook meer ophaal koeien geeft. Het streven is naar een zo goed mogelijk bedrijfseconomisch resultaat met de stal die er staat.” De fam. Schep-Heerschop denkt dat een melkproductie van 9000 kg per dag mogelijk is. De toekomst zal uitwijzen of dit 260 koeien met 34 liter gemiddeld zijn of 280 koeien met 32 liter.

Boercomfort door automatisering

Automatisering speelt een belangrijke rol binnen het bedrijf Schep-Heerschop. Met het gebruik van de melkrobots, de Juno voeraanschuiver en de Discovery mestschuiver ervaart Herman meer gemak: “Door automatisering maken we de werkdag veel korter. In plaats van om de 12 uur te melken, beginnen we nu ’s morgens om 6.30 uur en kunnen we dan ’s middags om 16 uur beginnen. ’s Avonds om 19 uur is alles gedaan. We kijken zowel naar boercomfort als naar koecomfort.”

Automatisering draagt bij aan lichter en flexibeler werk, laat Herman weten. “Door de melkrobots zijn we nu meer met de koeien zelf bezig.”

Geheim van het bedrijf

Cora en Herman zijn beide erg betrokken bij het bedrijf. Herman houdt zich met name bezig met de praktische zaken rondom de koeien, geiten en het personeel en Cora focust op het technische en administratieve gedeelte. Ze vullen elkaar goed aan. “Cora is de onderneemster en ik ben de boer”, vertelt Herman. Volgens Cora is het geheim van het bedrijf dat Herman een hele goede boer is. “Hij ziet het meteen als er iets mis is met de koeien. Een goede koeienboer in combinatie met melkrobots is een succesformule”. Herman: “Maar zonder Cora en haar zakelijk inzicht zou er niets terecht komen van het bedrijf, dat is dan ook weer zo.”

Personeel onmisbaar

Op het bedrijf wordt de familie geholpen door vijf man personeel en een stagiair. Zij zijn onmisbaar op het bedrijf. Twee mensen helpen mee met de koeien en drie werken mee op het geitenbedrijf. Herman stuurt het personeel aan: “Plezierig met elkaar kunnen omgaan staat bij mij voorop. Ik vind het belangrijk om waardering te tonen en het personeel verantwoordelijkheid te geven”. De medewerkers beamen dat. “Herman kan goed overzicht bewaren op het bedrijf, ook wordt iedereen op een plek aan het werk gezet waar hij of zij het beste tot zijn recht komt ‘, zegt medewerkster Jill. “De onderlinge communicatie verloopt goed dankzij de groei en de ervaring die Herman en Cora hebben opgedaan in de afgelopen jaren.”

 

Herman noemt ‘rust, regelmaat en reinheid’ als belangrijke kenmerken van de bedrijfsvoering. “Elke dag ga ik op dezelfde tijd de stal in en voer ik op dezelfde tijd altijd hetzelfde rantsoen. Hierdoor houden we alles constant en heb ik sneller in de gaten wanneer er iets mis is. Dit geeft mezelf rust, ook omdat we met personeel werken. Als het elke dag hetzelfde is heb ik goed overzicht.”

Het bedrijf optimaliseren

“Hermans hart ligt zonder meer bij de koeien, maar het moet wel rendabel blijven”, stelt Cora quasi streng doch vastberaden. “Het gaat erom wat je uiteindelijk onder de streep overhoudt. Meer liters betekent meestal dat de kostprijs omlaag gaat.”

Volgens Herman is het daarbij wel belangrijk dat je de juiste mensen om je heen verzamelt, zoals adviseurs op het gebied van voeding en financiën. Cora: “Wij richten ons met name op het optimaliseren van het bedrijf en bijkopen van grond. In de fokkerij kunnen we nog winnen.

De ondernemers werkten lange tijd met eigen stieren. Pas sinds ze de nieuwste stal in 2011 in gebruik namen insemineren ze de koeien. Daarmee willen ze de melkproductie verhogen. “Qua melksnelheid kunnen we nog wel optimaliseren”, stelt Cora.

Op het gebied van voeding vindt Herman begeleiding en advies erg belangrijk. “We zijn het voer beter gaan mengen. Hierdoor selecteren de koeien minder en waardoor de voerefficiëntie verbetert. Deze ligt momenteel rond de 1,5. De voeraanschuiver zorgt ook voor constante voeding en meer rust in de stal. Dat heeft bijgedragen aan een betere melkproductie.”

Meer rust in de toekomst

Twintig jaar lang hebben Herman en Cora hard gewerkt om het bedrijf en hun droom tot een succes te maken. Inmiddels kunnen ze het werk steeds meer uit handen geven door de automatisering en het hoger opgeleid personeel. “Hierdoor hebben wij meer tijd om na te denken hoe wij het bedrijf kunnen optimaliseren’, stelt Cora. “Zo zouden we nog wel meer gegevens uit de melkrobot kunnen halen. Tot nu toe hebben we daar nog geen tijd voor gehad. Hoe de toekomst eruit zal zien? We wachten af wat onze vier kinderen gaan doen.”

Bedrijfsgegevens

Herman (55) en Cora (47) Schep-Heerschop houden in Philippeville in het Waalse deel van België 320 koeien, 250 stuks jongvee en 2.500 melkgeiten op 120 hectare. De melkkoeien geven krap 10.000 kg melk per jaar met 4,10 procent vet en 3,50 procent eiwit. Het celgetal is gemiddeld 180.000

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin